18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis nr 6: Karp w piwie z azjatycka salsą

Gotował Maciej Koźlakowski, notowal Tomasz Mateusiak
TVN

Składniki:
* karp w dzwonkach
* 1 jajko
* mąka 10 dkg
* pół papryczki chili
* 1 papryka żółta
* 1 pomidora sok z połowy grejfruta
* pół cebuli
* ząbek czosnku
* natka pietruszki
* 100ml śmietany kremówki
* pół litra piwa pszennego
* ćwierć kostki masła
* oliwa z oliwek
* starta skórka w połowy cytryny
* sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:
Salsa:
Na oliwie z oliwek obsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno pokrojony czosnek.
Do tego dodajemy drobno pokrojony pomidor i paprykę. Podsmażamy kilka minut. Potem wlewamy sok z połowy grejfruta. Całość dusimy kilka minut i zalewamy kremówką. Salsę redukujemy do odpowiedniej gęstości, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i otartą skórkę z cytryny.

Dzwonki z karpia:
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, dodajemy łyżkę masła i kładziemy karpia obtoczonego w jajku i bułce. Obsmażamy równomiernie z obu stron. Następnie wlewamy na patelnię ok. 50 ml piwa. Chwilę dusimy. Później osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na talerz. Do wnętrza dzwonka wkładamy wcześniej przygotowaną salsę.

Wszystkim czytelnikom "GK" życzę smacznego.

Polecam Maciej Koźlakowski

Zobacz zmagania zawodników w morderczym biegu z Ronda Kuźnickiego na szczyt Kasprowego Wierchu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na suchabeskidzka.naszemiasto.pl Nasze Miasto