Składniki:
* 0,5 kg filetów rybnych - może być dorsz, panga albo mintaj
* 1 marchewka
* połowa pietruszki
* połowa selera
* 1 duży por
* 1 cebula
* 2 liście laurowe
* ziele angielskie
* kostka bulionu rybnego Knorra
* pół szklanki słodkiej śmietanki
* 2 żółtka
* pieprz biały mielony
* siekana natka pietruszki
* sól
* 0,5 litra wody
Sposób przygotowania:
Obrane warzywa zalewamy wodą i gotujemy przez około 40 minut. Następnie wyjmujemy je z wody i do przygotowanego wywaru dodajemy rybę
którą wcześniej obsmażamy z obu stron na oliwie z cebulą. Gdy ryba trafi już do garnka, gotujemy ją jeszcze przez jakieś 15-20 minut, tak aby płyn się zredukował do minimum.
Następnie do garnka dodajemy odrobinę śmietany kremówki, łyżkę masła oraz żółtka. Całość blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, grzaneczkami lub grillowanymi krewetkami.
Wszystkim czytelnikom "GK" życzę smacznego. Za tydzień mój kolejny przepis.
Polecam, Maciej Koźlakowski
Rabka: Pani burmistrz zabroniła urzędnikom korzystać z internetu
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?