Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowy Targ: Góralska pieczona gęś na czwórkę

Tomasz Mateusiak
Archiwum
Czy pieczona gęś może wkrótce stać się nowym specjałem kuchni podhalańskiej? W taki scenariusz bardzo więrzą uczennice z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu. Przygotowana przez nie potrawa z gęsiny zajęła czwarte miejsce w małopolskim konkursie gastronomicznym.

Konkurs "Stół pięknie nakryty" zorganizowany został przez Zespół Szkół Gastronomiczny nr 2 w Krakowie. Zadaniem, jakiemu musieli sprostać uczestnicy kulinarnych zawodów, było przygotowanie "Polskiej gęsi z nutką ziół na świątecznym stole".

Zakopane: Najstarszy zakład fotograficzny na Podhalu znika z Poraju

- Nasza szkołę reprezentowały dwie uczennice - Maria Kowalczyk i Małgorzata Niemiec - mówi Marian Nowak, nauczyciel nowotarskiej szkoły. - Dziewczyny przygotowały gęś duszoną w piwie w towarzystwie borowików na puszystym musie z zielonego groszku. To jednak nie wszystko. Komisja konkursowa wymagała również, by uczestnicy perfekcyjnie nakryli stół oraz... przygotowali dla nich pysznego drinka.

- Przepisy, które zaprezentowałyśmy na konkursie, pomogli nam opracować nasi nauczyciele. Szkoda, że nie udało się wygrać - dodaje Maria Kowalczyk.
Ostatecznie nowotarżanki zajęły zajęły czwarte miejsce wśród 11 szkół z województwa małopolskiego. Do trzeciego miejsca zabrakło im pół punktu.

Zakopiańska straż ruszy na nielegalne stoiska

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na suchabeskidzka.naszemiasto.pl Nasze Miasto