Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierwsze eliminacje do konkursu kulinarnego

Agnieszka Szukuć
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cooks_050918_154402.jpg
Źródło: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cooks_050918_154402.jpg Sir James
Wczoraj odbyły się pierwsze w tym roku eliminacje do konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Jaki cel przyświeca organizatorom imprezy? Przede wszystkim zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z Warmii i Mazur, gdyż nasz region może poszczycić się bogatym dziedzictwem kulinarnym. W konkursie udział wzięli mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego: osoby prywatne, a także przedsiębiorcy, szkoły i organizacje. Najciekawsze przepisy trafią do broszury „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Wczoraj odbyła się pierwsza z trzech eliminacji. Uczestnicy spotkali się w Zespole Szkół im. Macieja Rataja nr 6 w Ełku. Potrawy, jakie zgłoszono do konkursu to m.in.: karmuszka po gołdapsku, zaorskie gałki rybne w sosie pomidorowym, słonina wędzona czy rominczańskie drożdżanki.

Kolejne zmagania odbędą się w Szczytnie (19 listopada) oraz w Elblągu (26 listopada). Wielki finał zaplanowano na 3 grudnia w Olsztynie.

Konkurs organizują samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.

Zobacz, jak przebiegały eliminacje w latach poprzednich:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto