Jaki cel przyświeca organizatorom imprezy? Przede wszystkim zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z Warmii i Mazur, gdyż nasz region może poszczycić się bogatym dziedzictwem kulinarnym. W konkursie udział wzięli mieszkańcy województwa warmińsko-mazurskiego: osoby prywatne, a także przedsiębiorcy, szkoły i organizacje. Najciekawsze przepisy trafią do broszury „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
Wczoraj odbyła się pierwsza z trzech eliminacji. Uczestnicy spotkali się w Zespole Szkół im. Macieja Rataja nr 6 w Ełku. Potrawy, jakie zgłoszono do konkursu to m.in.: karmuszka po gołdapsku, zaorskie gałki rybne w sosie pomidorowym, słonina wędzona czy rominczańskie drożdżanki.
Kolejne zmagania odbędą się w Szczytnie (19 listopada) oraz w Elblągu (26 listopada). Wielki finał zaplanowano na 3 grudnia w Olsztynie.
Konkurs organizują samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Zobacz, jak przebiegały eliminacje w latach poprzednich:
Źródło: www.wrota.warmiaimazury.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?