Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pod Tatrami startuje wielkie smakowanie

Tomasz Mateusiak
W czasie targów kramy wystawców uginają się od jadła
W czasie targów kramy wystawców uginają się od jadła archiwum
Oscypki, gołki, korbacze i inne górskie sery. Placki regionalne z całej Polski, haluszki ze Słowacji, przepyszne gatunki wędlin, bochenki chleba na zakwasie i wszelkiej maści piwa. To tylko niektóre specjały, jakimi już od soboty będą mogli delektować się wszyscy goście, którzy odwiedzą Dolną Rówień Krupową w Zakopanem. W ten dzień pod patronatem "Gazety Krakowskiej" rozpoczną się tam IV Europejskie Targi Produktu Regionalnego.

- Ta impreza na stałe wpisała się już w wakacyjny krajobraz Zakopanego - mówi Krzysztof Król Łęgowski, prezes Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury. - Dzięki niej już od kilku lat pod Giewont w połowie sierpnia zjeżdżają producenci najlepszej żywności regionalnej z całej Europy i prezentują jej walory przebywającym w Zakopanem turystom.

- Zapowiada się więc wielka biesiada - mówi Andrzej Gąsienica Makowski, starosta tatrzański. - Swój udział w targach zapowiedziało już ponad 150 wystawców. Wśród nich będzie sporo naszych lokalnych producentów. Górale zaprezentują oczywiście oscypka, któremu jak zwykle poświęcony będzie jeden dzień trwających do czwartku 15 sierpnia targów.

Impreza to jednak nie tylko stoiska i degustacje na Równi Krupowej. To także cykl koncertów, pokazów oraz warsztatów tematycznych dla turystów.

- Chcemy, by to spotkanie na targach było także platformą wymiany doświadczeń między producentami - mówi starosta tatrzański Andrzej Gąsienica Makowski. - A dla turystów przygotowaliśmy całą masę atrakcji, z koncertami gwiazd włącznie. Słowem - Rówień w czasie targów będzie żyła od samego rana do późnego wieczora.

- Na pewno się tam wybiorę - mówi Anna Cebula, turystka z Zabrza. - Skoro będzie tam można popróbować różnych rarytasów, to tylko głupiec z takiej okazji by nie skorzystał.

sobota 10 sierpnia

godz. 12 - Konferencja inauguracyjna
godz. 13 - Otwarcie targów
godz. 13.30 - Pokazy kowalstwa artystycznego
godz 15:30 Korowód przysmaków ulicami miasta
godz. 16 - Prezentacja uczestników targówgodz. 21 - Gwiazda wieczoru - zespół Luz Blues niedziela 11 sierpnia
godz. 11 - Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, kampania "Zasmakuj w Małopolsce"
godz. 12 - Warsztaty koronkarskie
godz. 16:30 - "Oscypkowe cuda"- pokazy kulinarne
godz. 21 - Gwiazda wieczoru Tomasz Dolski

poniedziałek 12 sierpnia

godz. 12 - Warsztaty malarstwa na szkle godz. 17 - Prezentacja strojów karpackichgodz. 20.30 - Gwiazda wieczoru Kamil Bednarek wtorek 13 sierpnia
godz. 13:30-14:30 - Pokaz dekoracji tortugodz. 16.30 - Krzysztof Trebunia-Tutka
godz. 20:30 - Gwiazda wieczoru Zespół Besquidaians

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na suchabeskidzka.naszemiasto.pl Nasze Miasto