Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis nr 3. Burgery wieprzowe

Gotował Maciej Koźlakowski, notował Tomasz Mateusiak
wikipedia

Składniki:
* 0,5 kg mięsa wołowego
* 2 cebule
* sos sojowy
* pieprz, sól
* musztarda stołowa
* natka pietruszki
* sos do mięsa
* 4 bułki
* 2 pomidory
* sałata zielona, ogórki konserwowe, majonez, sos do burgerów

Sposób przygotowania:

Dlaczego burger?

Jako, że w jednym z odcinków "Masterchefa" wraz z wybraną przeze mnie drużyną smażyliśmy kotlety dla dywizjonu wojska specjalnie dla czytelników "Krakowskiej" postanowiłem polecić moją wariację na temat kotleta. Dziś przyrządzimy więc burger wołowy - danie w sam raz na sycącą kolację.

Jak to robimy?

Zmielone mięso mieszamy z cebulą, sosem sojowym oraz solą i pieprzem. Następnie mieszamy je ręką, po czym dodajemy do niego musztardę stołową, posiekaną natkę pietruszki oraz kilka kropel amerykańskiego sosu do mięsa. Dla osób lubiących bardziej soczyste burgery, polecam też dodać do mięsa tłuszcz, który przed mieleniem odcięliśmy od wołowiny. Dodać jakieś 20-30 dekagram tłuszczu, który wcześniej też musi zostać zmielony. Następnie całość ponownie mieszamy i formujemy burgery. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni grillowej (posiada specjalny ruszt) bez dodatku tłuszczu. Każda strona powinna smażyć się po około 4 do 5 minut. W tym czasie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza wsadzamy na 7 do 8 minut kilka przeciętych na pół bułek. Gdy kotlety i bułki będę gotowe, możemy przystąpić do robienia burgerów. Jako dodatki proponuję zastosować cebulę, pomidora, ogórki konserwowe, zieloną sałatę oraz kilka łyżek majonezu. W burgerze nie powinno zabraknąć też plasterka sera oraz sosu (może być gotowy).

Wszystkim czytelnikom "Gazety Krakowskiej" życzę smacznego.

Polecam Maciej Koźlakowski

Zobacz zmagania zawodników w morderczym biegu z Ronda Kuźnickiego na szczyt Kasprowego Wierchu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na suchabeskidzka.naszemiasto.pl Nasze Miasto