Co jadano w Wielkanoc 100 lat temu? Gdybyśmy mieli okazję przenieść się w czasie, to raczej nie bylibyśmy bardzo zaskoczeni świątecznym menu. Królowało mięso - z tą różnicą, że często domowej roboty - szynki, pieczenie, pasztety, kiełbasy. Skąd my to znamy? Do tego oczywiście jajka na twardo, chrzan, sos tatarski. Wśród deserów poza mazurkami i drożdżowymi babami pojawiały się efektowne torty, które u nas wypadły chyba z powszechnej wielkanocnej karty dań. Często na stole gościły też sękacze.
Największa różnica polegała na tym, że wówczas Wielkiego Postu przestrzegano zdecydowanie pilniej, więc też dużo bardziej doceniano obfitość potraw na wielkanocnym stole oraz ich smak. Nie mówiąc o tym, że w biedniejszych domach jedzenie mięsa - produktu drogiego - nie było codziennością.
- Piękne, wesołe i oryginalne kartki wielkanocne wraz z życzeniami do wysłania
- Niezapomniane wielkanocne śniadanie. Pomysły na piękne ozdobienie talerzy i sztućców
- Narty w Wielkanoc? W Małopolsce to możliwe w tylko jednym miejscu
- Jak się nie przejeść w Wielkanoc? 7 prostych sposobów na świąteczne obżarstwo
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?