Wielkie gotowanie z wykorzystaniem lokalnych produktów zorganizowano w podwieluńskim Kurowie w sobotę 1 października. Było to połączenie dwóch przedsięwzięć, na które Fundacja Made In Wieluń pozyskała oddzielne granty. Pierwsze z nich, nazwane „Chlebem i solą”, stworzyło okazję do wymiany rodzimych i ukraińskich doświadczeń kulinarnych.
- Podczas warsztatów obywatele Ukrainy pokazali, jak przyrządza się wybrane tradycyjne ukraińskie potrawy, a nasze koła gospodyń wiejskich zaprezentowały wieluńskie smaki i produkty – wyjaśnia szef fundacji Karol Tomczyk.
Można było skosztować m.in. nadziewanego mięsem specjału z ciasta, do którego przygotowania używa się domieszki wody z gotowanych ziemniaków.
- Farsz składa się z wieprzowiny i wołowiny pół na pół oraz cebuli. Ukraińcy bardzo to lubią, też często na rynku się sprzedaje. Szybko się przygotowuje i jest sycące – zachwala Marina, uczestniczka warsztatów.
Integracyjne gotowanie zorganizowano dzięki dotacji z programu „Moce nadŁódzkie”, finansowanego z budżetu województwa łódzkiego. Z kolei grant z budżetu powiatu wieluńskiego umożliwił członkiniom KGW poznanie ciekawych sposobów na urozmaicenie tradycyjnych dań. W ramach projektu „Przy jednym stole” szkolenie dla gospodyń poprowadził zawodowy kucharz Sebastian Michałczyk.
- Idziemy w tradycję, ale dodajemy do niej trochę nowoczesnych trendów w kuchni. Pokazuję, jak zwykłe pierogi ruskie czy placki ziemniaczane podać w niestandardowy sposób. Postawiliśmy na dodatki takie jak galaretka z ogórka i piana chrzanowa – wyjaśnia Sebastian Michałczyk.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?