Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zmniejszyć ryzyko infekcji? Zima na talerzu. Postaw na zupy i ciepłe śniadania

OPRAC.:
Marek Długopolski
Marek Długopolski
Prawidłowo zbilansowana dieta pomoże zmniejszyć ryzyko infekcji i groźnych skutków wychłodzenia organizmu, na które jesteśmy narażeni zimą
Prawidłowo zbilansowana dieta pomoże zmniejszyć ryzyko infekcji i groźnych skutków wychłodzenia organizmu, na które jesteśmy narażeni zimą 123RF
Okres zimowy to czas spadku temperatur, co wiąże się z ryzykiem wyziębienia organizmu, rozwoju infekcji czy osłabienia naturalnej ochrony skóry i powstawania groźnych odmrożeń. Niekorzystny wpływ na nasze zdrowie mają również duże wahania ciśnienia atmosferycznego, częste w tym okresie.

Zimowa aura może być szczególnie groźna dla seniorów, bardziej narażonych na upadki na oblodzonych chodnikach oraz złamania rąk i nóg, czy osób, które mają problem z nadciśnieniem. Niska temperatura powietrza zwiększa bowiem ciśnienie tętnicze krwi, co może prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu. To trudny okres także dla alergików. Podczas mrozów rzadziej wietrzymy mieszkania, więc mogą rozwijać się w nich liczne alergeny, które osłabiają układ odpornościowy, wywołują także ataki astmy.

Jak zimową porą zadbać o zdrowie?

Jak w mroźnym i śnieżnym czasie zadbać o swoje zdrowie? Klucz to regularna aktywność fizyczna, właściwa ilość snu, odpowiedni ubiór, dbałość o odporność organizmu i zbilansowana dieta. Odpowiednio skomponowane posiłki pomogą ogrzać organizm i zmniejszyć ryzyko choroby.

Zimą dzień warto zacząć od ciepłego śniadania, a na obiad przygotować zupę. Do posiłków dodawaj rozgrzewające przyprawy:

  • goździki,
  • kardamon,
  • cynamon,
  • gałkę muszkatołową,
  • imbir,
  • curry. pieprz

Pamiętaj o dostarczaniu organizmowi wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Ich dobrym źródłem są tłuste ryby morskie, np. łosoś czy śledź. Na zimowym talerzu nie może zabraknąć warzyw. Sięgaj po te korzeniowe, np. marchew, buraki, seler, pietruszkę, i cebulowe, które wzmacniają odporność: czosnek, cebulę, pora. Dobrym rozwiązaniem jest wykorzystywanie mrożonych warzyw i owoców, które są przygotowywane w szczycie sezonu. Nie zapominaj również o odpowiednim nawadnianiu.

W ułożeniu zbilansowanego i smacznego menu pomoże ci portal Diety NFZ. Serwis stworzony przez Narodowy Funduszu Zdrowia oferuje jadłospisy oparte na diecie DASH - uważanej obecnie za najzdrowszą na świecie. Zapobiega ona nadciśnieniu, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, cukrzycy typu 2 i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Dzieje się tak dzięki temu, że podstawą diety DASH są produkty świeże i jak najmniej przetworzone. Jest ona bogata w warzywa i owoce, niskotłuszczowe produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, ryby i owoce morza, chudy drób, orzechy i nasiona, oleje roślinne. Ogranicza natomiast spożycie czerwonego mięsa, soli i cukru.

Na bazie diety DASH zostały opracowane plany żywieniowe dla osób o różnych potrzebach i w różnym wieku. Oprócz diety indywidualnej, dostępny jest też plan dla całej rodziny, w którym składniki można dostosować do osób dorosłych i dzieci. Seniorzy mogą sięgnąć po specjalne menu, które uzupełnia grożące w starszym wieku niedobory składników odżywczych.

W serwisie znajdują się również e-booki z kulinarnymi inspiracjami na różne pory roku. Ten zimowy to 24 przepisy m.in. na rozgrzewające śniadania, ciepłe zupy i dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw.

Serwis Diety NFZ jest bezpłatny. E-booki można pobrać bez logowania. By stworzyć jadłospis na 28 dni dla siebie lub rodziny, wystarczy założyć konto i dostosować wybrane menu do swoich potrzeb.

Środa z Profilaktyką w internecie

Odżywianiu w okresie zimowych jest poświęcona kolejna odsłona Środy z Profilaktyką - cyklicznej akcji Narodowego Funduszu Zdrowia. Materiały edukacyjne związane z tym tematem można znaleźć na stronie internetowej małopolskiego NFZ.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jak zmniejszyć ryzyko infekcji? Zima na talerzu. Postaw na zupy i ciepłe śniadania - Dziennik Polski

Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto